Nemzetközi Kapcsolatok

Erasmus+ nemzetközi projekt:

Respect the nature 2022.11.01-től 2023.10.31-ig. Részletes információ a http://respectthenature.hu/ honlapon találhatóCOMENIUS PROJEKT HÍREI – 2014

Kecskeméti Hírhatár cikke: Nemzetközi találkozó a Mátyás Király Iskolában

Kecskeméti Televízió beszámolója: Comenius – kultúra határok nélkül

 

COMENIUS PROJEKT HÍREI – 2013. MÁRCIUS

Az idei tanévben iskolánk hét másik ország iskoláival együttműködésben részt vesz a Comenius projektben, melynek célja egymás kultúrájának, oktatási rendszerének megismerése. Ennek keretében vannak feladatok, melyeket minden tagországnak teljesíteni kell, illetve megosztani egymással, közösen kiértékelni. Az alábbi képeken két hasonló jellegű feladat végtermékei láthatók, az egyiknél üvegfigurákat kellett készíteni egy történethez, melyeket a 2. a és b osztályosokkal készítettünk, a másiknál pedig Magyarország szimbólumait kellett megrajzolni, melyeket a 4. b és c osztályosokkal készítettünk, és egy “Baráti album” részét képezik majd.

VÁROSUKAT NÉPSZERŰSÍTIK A MÁTYÁSOSOK – 2012. október 16.

A kecskeméti Mátyás Király Általános Iskola ősztől immár a harmadik Comenius nemzetközi projektjét indította el Írországban, ír, olasz, észt, török, francia, erdélyi és osztrák iskolákkal.

A résztvevők közösen azt vállalták, hogy számítógépes szoftver alkalmazásával, a gyerekek aktív közreműködésével internetes tananyagokat, szemléltetőeszközöket, játékokat készítenek, mindezt angol nyelven. A közös tanulási platform a résztvevő iskolák településeinek kulturális, környezeti, értékeit, hagyományait dolgozza fel, alakítja át játékos ismeretterjesztő formába. Az angol nyelvű internetes játék létrehozása lehetőséget nyújt arra, hogy érdekes kvízek, társasjátékok, memóriajátékok használata során a tanulók felfedezzék és egymással megosszák saját és a partnerországok értékeit. A program arra is kitűnő alkalom, hogy a Mátyás Iskola angol-magyar két tanítási nyelvű csoportjai nemzetközi barátságokat kössenek, külföldi társaikkal együtt játsszanak, erősítsék kötődésüket szülővárosukhoz, népszerűsítsék városunkat a külföldi gyerekek körében, s megismerkedjenek a partnerek értékvilágával. A kecskeméti intézmény az Élethosszig tartó tanulás programjának keretében nyert pályázati forrást a projekttermékek létrehozására.

Forrás: BAON.HU

BESZÁMOLÓ AZ ÍRORSZÁGI ÚTRÓL – 2012. OKTÓBER 4-8.

2012 okt. 4.-től 8.-áig, a Comenius-projekt keretein belül, melyet az iskola pályázott meg, elutaztam Lóczi László főigazgató úrral Írországba, egy Claremorris nevű kisvárosba. Ebben a projektben Magyarországon kívül még hét ország vett részt, Románia, Ausztria, Észtország, Franciaország, Olaszország, Törökország és Írország, ahol a projekttalálkozó volt. A projekt lényege, hogy megismerjék a résztvevő országok egymás kultúráját, hagyományait, oktatási rendszerét, és teljesítsék az éppen aktuális, az előzőekhez kapcsolódó feladataikat. Részt vettünk tanítási órákon, az iskola fennállásának 125. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen,  a gyerekek ír népzenei-, és táncbemutatóján, sportbemutatóján, városnézéseken (Galway, Dublin), illetve tanulmányoztuk a projektben résztvevő országok közös internetes platformját.
Szeredai Gábor