Határtalanul

hat-nat-bga_harmas_logo


HATÁRTALANUL
Erdélyi tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2023/1-001409
Iskolánk hetedikes diákjai 25 gyermek+3 kísérő 6 napot töltöttek Erdélyben a HATÁRTALANUL pályázat keretein belül.
A pályázat címe: Összetartozunk.
Előkészítő foglalkozás időpontja: 2024. április 12.

1-001409 (3)  HAT 1-001605 HAT 1-001409 1-001409-1-001605 1-001605-1-001409

Az utazó diákok előkészítő foglalkozáson ismerték meg a tanulmányi kirándulás célját, főbb programelemeit, és az útitervet. Meghallgatták az ilyen alkalmakkor elvárható viselkedési normákat, a szálláshelyeken való normális magatartást, valamint jelképes ajándékcsomagot készítettek a külhoni iskola hasonló korú diákjai számára.

image006 image003 image002 image005 image004
Magyarság Háza rendhagyó tanóráján való részvétel (2024. március 12.) bemutatása:
Az erdélyi kirándulást megelőzően a diákokkal Budapestre látogattunk vonattal, ahol a Magyarság Háza Galéria szervezésében a “Krisztus feltámadásának misztériuma II.” című rendhagyó órát tekintettük meg. Megtudtuk, hogy a festmények a kiállításmegnyitót közvetlenül megelőző hónapokban készültek és a képek egyetlen témát járnak körbe a Krisztus feltámadásának misztériumát. A nagysikerű Krisztus-kiállításának második részében Ádám Attila (Baranya megye, Horvátország), Baraté Ágnes (Németország), Gagyi Botond (Erdély, Románia), Herman László (Muravidék, Szlovénia), Kalitics Erika (Kárpátalja, Ukrajna), Kovács Pécskai Emese (Délvidék, Szerbia), Pesti Emma (Délvidék, Szerbia), Szabó Márta (Felvidék, Szlovákia), Szabó Ottó (Felvidék, Szlovákia) olaj és akril technikával készült, monumentális vásznain jelentek meg. A gyerekek a moderátorral közösen igyekeztek megfejteni miként látják a megadott témát a külhoni magyar festőművészek ma, a huszonegyedik század harmadik évtizedében. Páratlan élménnyel gazdagodva érkeztünk haza.

image007 image008

Megvalósítás:
A kirándulás során a gyerekek előadták az adott helyszínre vonatkozó ismeretanyagot, illetve a Rákóczihoz kapcsolódó erdélyi kötődést, melyekből előre felkészültek.
Első nap 2024.04.16. (kedd) Kora hajnalban 04.00 órakor indultunk Kecskemétről. A határt átlépve első megállóként Déva várát kerestük fel, amit a kurucok 1704-ben foglaltak el. Felidéztük a várépítés legendáját, de a várat nem tudtuk megtekinteni, a felvonó felújítása miatt. Majd a Szent Ferenc Alapítványnál vendégeskedtünk, ahol Böjte Csaba atya tartott rövid történeti ismertetőt. A következő megálló Vajdahunyadon volt. Várához kapcsolódóan a kút legendáját ismertük meg, amit a helyszínen meg is tekinthettek a gyerekek. Innen Gyulafehérvárra utaztunk, ahol fejedelemmé választották II. Rákóczi Ferencet 1704-ben. Itt a székesegyházat és az érseki palotát látogattuk meg. A székesegyházban koszorút helyeztünk el a Hunyadiak sírjára. Útban a szállás felé megálltunk Segesváron, ahol Petőfi szabadságharcban betöltött szerepéről hallgattunk előadást. Végezetül szalagot helyeztünk el a segesvári ütközet emlékhelyénél. Gyergyóújfaluba érve este megismerkedtünk a szállásadókkal, és belekóstolhattunk a helyi ízvilágba.

image009 image011 image010

Második nap 04.17. (szerda) Reggel esős időre ébredtünk. Összeszedve a kecskeméti gyerekeket felkerestük a helyi gyergyóújfalui Elekes Vencel Általános Iskolát, ahol az igazgató úr bemutatta az intézményt. Kiderült, hogy az iskola több telephellyel rendelkezik, és hogy mi a központi épületben vagyunk. A rövid bemutató után körbejártuk az iskolát. Közben az eső intenzitása csendesebbre fordult, így egy közös focimeccsen mérhették össze tudásukat az újfalusi és a kecskeméti gyerekek. A találkozó után ajándékcsomagot adtunk át a tanulóknak, és az igazgató úrnak, és két doboz könyvvel gazdagítottuk az iskola könyvtárát. Újra buszra szálltunk és idegenvezető segítségével felkerestük a Súgó barlangot, a Békás szorost, és a Gyilkos tavat. Robi, a vezetőnk sok érdekes történetet mesélt a látványos nevezetességekről.

image012 image015 image014 image013

Harmadik nap 04.18. (csütörtök) Reggel ismét borongós időre ébredtünk. Nagyon sűrű nap állt előttünk. Először megnéztük a Libán hegy külszíni andezit bányájának monumentális méreteit, majd a zeteváraljai víztározónál álltunk meg, aminek az építése árvízvédelmi és folyószabályzási szempontból jelentős, építése 1992-ben fejeződött be. A közeli Zetelakán egy helyi gyümölcsfeldolgozással foglalkozó családot kerestünk föl, itt lekvárokat, szörpöket kóstolhattunk. Innen Székelyudvarhelyre látogattunk, ahol rövid sétát tettünk a főtéren, megtekintettük a hősi emlékművet, és az Emlékezet Parkját, ahol koszorút helyeztünk II. Rákóczi mellszobrára, majd a helyi cukrászdában egy kis édességgel jutalmaztuk magunkat. Utunkat Szejkefürdőn a Mini Erdély Parkban folytattuk, ahol megcsodálhattuk Erdélyország nevezetességeinek kicsinyített makettjeit, kisvonattal, illetve sétálva. Ezután Orbán Balázs síremlékére szalagot kötve felidéztük munkásságát, majd átmentünk a 16 székely kapun a völgybe, majd buszra szálltunk. Farkaslakára érve koszorúkat helyeztünk el Tamási Áron sírján, majd a Trianon emlékművön is. A délutánt Korondon töltöttük, ahol sokat tanultunk a székelykapukról, a sajtkészítésről, a taplászásról és a korongozásról, amit mindenki kipróbálhatott.

image016 image017 image018 image019 image020 image021 image022 image023 image024
Negyedik nap 04.19. (péntek) Az időjárás kezdett kegyeibe fogadni minket, végre az eső elállt, de a hőmérséklet nagyon lehűlt. A hideg hatására a magasabban fekvő területek újra kifehéredtek, a környező hegyek tetejét újra hó borította be a gyerekek nagy örömére. Ez a nap a „sóvidék” jegyében telt. Először Parajdra látogattunk, ahol megtudtuk, hogy a parajdi sótelep többféle: földtani, történelmi, bányászati és gyógyítási titkot őriz. Busz vitt le minket a bánya bejáratához, ahonnan lépcsőkön keresztül ereszkedtünk le a csarnokokhoz. Amikor újra a felszínre értünk mindenki a helyi árusoknál vásárolt kürtöskalácsokkal oltotta éhségét. Innen Szovátára érkezve idegenvezető segítségével fedeztük fel a települést, részletesen megismerhettük a Medve tó heliotermikus működését, földrajzi és biológiai jelentőségét. Túrát tettünk a közeli belvederei kilátóhoz. A Medve-tó partjától indulva rövid sétát követően értük el a 28 m magas kilátót, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílt a város központi, keleti és északi részére, valamint a települést övező magasabb dombokra.

image026 image027 image028 image029 image030 image031
Ötödik nap 04.20. (szombat) Gyönyörű napsütéses reggelre ébredtünk. Korán indultunk, mivel ezen a napon Brassóba készültünk a Hétlétra vízeséshez. Sepsiszentgyörgyön csatlakozott hozzánk idegenvezetőnk, aki szomorúan adta hírül, hogy a vízesés még le van zárva, így meg kell elégedjünk Brassó felfedezésével. Bejártuk a belvárost, megnéztük a Fekete templomot és felvonóval „meghódítottuk” a város fölé magasodó hegyet. Rövid túrát téve felértünk a legmagasabb pontra, ahonnan csodálatos panoráma tárult a szemünk elé. Lábunk alatt a város, a közvetlen közelben pedig havas csúcsukkal az égbe törő magashegyek övezték a látóhatárt. A tanulók tátott szájjal csodálták a látványt, nem sokaknak volt még része hasonlóban. Késő délután a Szent Anna tavat kerestük fel. A helyi idegenvezető megismertetett minket a tó közelében levő mohos tőzegláp állat és növényvilágával, majd lementünk a tóhoz. Itt a Szent Anna kápolnához sétáltunk, meghallgattuk a történetét és a tó legendáját, és bár reménykedtünk, de medvével nem találkoztunk. Madéfalván felkerestük a székely veszedelem emlékhelyét, ahol koszorút helyeztünk el. A buszon kiselőadás formájában megismertük a történetét.

image032 image033 image034 image035 image036 image037

Hatodik nap 04.21. (vasárnap) Utolsó nap korán keltünk, szállásadóinktól elbúcsúztunk, és elindultunk hazafelé. Megálltunk Marosvásárhelyen, ahol fejedelemmé avatták II. Rákóczi Ferencet 1707-ben, a református templomban. A vár nyugati fala mellett húzódó sétányon található II. Rákóczi mellszobra, amit megkoszorúztunk. Utazásunk Kolozsváron folytatódott, ahol felkerestük Mátyás király szülőházát, és hatalmas lovasszobrát a Szent Mihály templom előtt. Végezetül Nagyszalontán töltöttünk el egy kis időt, ahol megnéztük Kossuth Lajos és Arany János szobrát. Utóbbinál egy vers szavalása közben helyeztük el az emlékezés koszorúját. Sok élménnyel telve, az esti órákban érkeztünk Kecskemétre.

image038 image039 image040 image041 image042

A kirándulást ezzel a gyönyörű busszal tettük meg!

image043 image044

Értékelő óra időpontja, 2024. május 11. bemutatása:
Élményeink feldolgozására egy projektnapot valósítottunk meg iskolánkban, melyre az 5-6. évfolyamos diákokat hívtuk meg. Ezzel a programmal az volt a célunk, hogy felkeltsük érdeklődésüket és meghozzuk a kedvüket az utazáshoz. Hat állomáshelyet alakítottunk ki, ahol a pályázatban résztvevő gyerekek adták át tapasztalataikat, élményeiket diáktársaiknak a kint töltött napok eseményeiről. E helyszínek egyikén a kísérőtanárok képes prezentációval elevenítették fel a kirándulás programjait, melyekhez a diákok élményeket fűztek, valamint elmesélték a helyszínen hallott érdekességeket. Egy másik állomáshelyen a kirándulásról készített rövid filmet vetítettük le, nagy sikert aratott!. Az aulában fotókiállítás várta az érdeklődőket, valamint az elkészült útinaplókat is itt tekinthették meg a látogatók. Az alsóbb évfolyamok tanulói megtanulták a rovásírás alapjait is, és saját nevük leírásával gyakorolhatták azt, valamint a székelykapuk történetébe, motívumainak beszédességébe is belekóstolhattak a kíváncsiak.

image045 image046 image047 image048

Végezetül kóstolási lehetőséget is biztosítottunk a székely ízvilágba az Erdélyben megismert termelők portékáiból. Szörpöket, zakuszkát, különböző lekvárokat ízlelhettek meg az ötödik, hatodik évfolyamosok.

image050 image049


Diákbeszámoló:

Határtalanul
2024. április 16.án kedden hajnalban indultunk Erdélybe, Hargita megyébe. A határon várnunk kellet egy keveset, de végül átjutottunk, és a szállásainkra késő este érkeztünk. A második napon nagyon esett az eső, de attól függetlenül jól éreztük magunkat, egy helyi iskolát meglátogattunk, és ajándékot adtunk át nekik. Meglátogattuk a Súgó-barlangot, Békás-szorost és a Gyilkos tavat. Ez a napunk is jól telt. A harmadik napon először egy gyümölcsfeldolgozóba jártunk, majd megnéztük a mini Erdély makettjeit , és Korondon megtanultuk a taplászat mesterségét, és korongoztunk. Finom sajtokat is kóstolhattunk. Ezen a napon is sokat esett az eső, de attól ugyan úgy nagyon jól éreztük magunkat. A negyedik napon már kisütött a nap. Volt szerencsénk a Parajdi-sóbányát megnézni, valamint Szovátára és a Medve tóhoz is eljutottunk. Ez a nap nagyon izgalmas volt, sokat túráztunk, de nagyon megérte mert sok új dolgot láthattunk. Az ötödikik napon Brassóba mentünk, ahol libegővel jutottunk Brassó felirathoz. Itt szép tájképeket tudtunk készíteni. Megtekinthettük a várost, és a fekete templomba is bemehettünk. Ezen a napon, már sokat sütött a nap. Amikor visszaértünk a szállásra, már összepakolhattunk a hazafele útra. A hatodik napon nagyon sokat utaztunk, és már mindenki várta hogy hazaérjünk, mert fáradtak voltunk. Szerintem ez egy hatalmas élmény volt. Az ételek amiket kaptunk hihetlen finomak voltak. Nagyon jól éreztük magunkat.

Nagy Nadin


Videók:


 

2023/24-es tanév:

Iskolánk 7. osztályos diákjai 2024. április 16-a és 21-e között 6 csodálatos napot töltöttek Erdélyben a „Határtalanul” pályázatnak köszönhetően.  Pályázataink címei: „Összetartozunk ” és  „Összetartozunk 2”, amelyben, e két pályázat kapcsán 50 tanuló és 3 kísérő tanár vett részt.

A kirándulás alatt tanulóink előre kiosztott feladatok alapján ismertették egymással a legérdekesebb információkat, hazai kötődéseket a helyszínen.

Az utazást megelőzően felkészítő foglalkozást is tartottunk, ahol megosztottuk a gyerekekkel a legfontosabb tudnivalókat, tapasztalatainkat a kirándulással kapcsolatban.

Beszámoló – 1609 /letöltés | Beszámoló – 1409 /letöltés


att.HVNuHbSc3HbWo03juamSN4R35egck7ZpU8ve13aPvHw


2018-2019


Az erdeti PPT a következő linkre kattintva érhető el: Letöltés

2017-2018

Az eredeti PPT a következő linkre kattintva érhető el: Letöltés