Mátyás Király Citerazenekar

Pályázati beszámoló


Beszámoló Csoóri Sándor Program

CSSP-NEPZENE-2022-0007

 

A pályázati időszakban a már hagyományosan működő programjainkat folytattuk: hetente zajlottak a műhelyfoglalkozások, havonta több alkalommal szereplések, koncertek. A pályázati forrásból részben tudtuk fedezni az oktatói költséget a már jól működő nagybőgő és koboz oktatás folytatására. A nagybőgő oktatás Anka Péter vezetésével 2 alkalommal konzultációs jelleggel történt a pályázati projekt keretén belül. A kobozoktatás heti rendszerességgel zajlott.

A zenekari fellépő ruha tekintetében fontos volt az egységes kép kialakításához az új tagok ellátása, valamint a kinőtt ruhák pótlása. Beszerzésre került 3 db tulipános kollekció (kabát, szoknya, blúz), 1 db Bocskai zakó, mellény és ingek, valamint zenekari pólók.

A digitális világra reagálva, a megfelelő minőségű videók, médiatartalmak készítése érdekében beszerzésre került egy professzionális kézikamara és egy stabilizátor kiegészítőkkel együtt. Az elkészült felvételeket továbbiakban számos fórumon, közösségi oldalon fel tudjuk használni, ezáltal népszerűsíteni a zenekar munkásságát és a Csoóri Sándor programot.

A tanévközi továbbképzésként tervezett kobzos-furulyás-énekes napot Fábri Gézát és Fábri-Ivánovics Tünde közreműködésével elhalasztottuk forrás és megfelelő időpont hiányában.

Elindítottuk a Gyimestől Gímesig koncertsorozatot két kecskeméti koncerttel -2023. ápr.15 és jún.12, Hunyadivárosi Közösségi Ház – melyre a plakátok nyomdaköltségét a pályázati forrás adta. Tehetségnapot tartottunk 2023.május 20-án.

Végül a Műhely mindennapi életéhez szükséges kis értékű tárgyak (húrok, pengetők) beszerzését is magába foglalta a projekt.

A megvalósított program segítségével jelentős szakmai fejlődést értünk el. Kinevelődtek nagybőgős tanítványok, akik már saját maguk önállóan is képesek a zenekart kísérni. Vannak kobzos kezdő növendékek. Szintén jelentős fejlődés, hogy az új tagok ruhatárát az egységes képbe igazítottuk. Ezeken kívül viszont nagyon fontos megvalósított projektelem volt a zenekar jobb menedzselése, amihez a beszerzett digitális eszközök révén megfelelő videók, médiatartalmak, közösségi megjelenés érhető el.

https://hiros.hu/jotekonysagi-tanevzaro-a-hunyadivarosi-kozossegi-hazban
https://www.youtube.com/watch?v=ZRFx7pIQvEs

 


CSSP-ZENEOKTAT-2021-0008 pályázati beszámoló:
A pályázati program legfontosabb eleme a zenekarról készült promóciós videó volt. Nagy szükség volt már egy reprezentatív, bemutatkozó filmre. Ez jól összecsengett jelen pályázati prioritással, hogy a reklám és PR tevékenység jelenjen meg hangsúlyosabban. A feladatra megtaláltuk a kecskeméti Somos Média stúdiót (www.somosmedia.hu), akik elkészítettek egy 5 perces dinamikus image filmet, amely reprezentatív, igényes, fiatalos lett. Ez az image film alkalmas arra, hogy bemutassa a zenekar munkásságát, sokszínűségét. Különböző fórumokon, közösségi platformokon, mediumokban megosztható, valamint nemzetközi fesztiválokhoz promóciós anyagnak is kitűnő. Éppen ezért készültek a felíratokat kétnyelvűnek (magyar-angol).
Nagy aktivitással végeztük a közösségi fórumokon a Csoóri programos eredmények megosztását. Mivel a csapat fiatal, ez számunkra kifejezetten testhezálló.
Jelen pályázati programban további lényeges elem volt az Esz-klarinét beszerzése, amely a tekerőlanthoz az alföldi muzsikában létező hangszer páros. Ezzel/ezekkel a hangszerrel/hangszerekkel már meg is kezdődött a munka a műhelyben és új műsorszámok születnek. További hangszerek vonatkozásában különböző hangolású dorombok vásárlására volt még igény, több példányban. A járványveszély miatt nem ideális ezen hangszerek cseréje a személyek között. A fennmaradó csekély összeggel nyári szakmai továbbképzés vonatkozásában egy fő népdalkörvezetői képzését tudtuk támogatni.
Tanévközi szakmai továbbképzésként a Kobzos-furulyás-énekes napot halasztani kényszerülünk (Fábri Gézát és Fábri-Ivánovics Tünde meghívásával). Szintén későbbi időpontra került a zenekari koboz felújítása, valamint egy új hangszer beszerzése.
A pályázati program jelentős fejlődést hozott a Műhely életébe. A szakmai továbbképzések, videófelvétel készítése révén fejlődött a hangszeres tudás, nőtt a motiváció, erősödött a közösség.

 


CSSP-NEPZENE-2020-0081

Beszámoló letöltése WORD dokumentumként

Szakmai beszámoló:

A támogatási időszakban egyrészt a már hagyományosan működő programjaink valósultak meg:

hetente zajlottak a műhelyfoglalkozások, havonta több alkalommal szereplések, koncertek. Évente 2-3 alkalommal rendezünk Hungarikum Partit, ahol táncházat tartunk, bemutatkozási lehetőséget kapnak a legifjabb csoportok. Bevonjuk az alsós évfolyamokat a népi kulturába, hogy pozitív élményeket szerezzenek a népzenével, néptánccal.

A 2021.július 3-án rögzítésre került az új CD, melynek címe “Vígan zengjetek citorák” lett. A felvétel rögzítése előtt intenzív gyakorló hetet tartottunk. A pályázatból finanszíroztuk az oktatói tiszteletdíjat, a nagybőgőn való közreműködésért járó tiszteletdíjat, valamint a CD borító elkészítéséhez szükséges zenekari fotózást.
Lemezborító megtekintéséhez kattintson ide

A zenekari egységes fellépő ruha tekintetében a fiúk, legények eddig háttérben voltak. Míg a leányok, lányok több fellépő ruha szettel is rendelkeztek, a fiúk eddig csak mellényt kaptak, illetve a nagyobbak kalapot. Jelen pályázatban a legények ruhatárát egységesítettük hosszú és rövid ujjú parasztingekkel, kalapokkal.

A Műhelymunkában nagyon fontos szerepet tölt be a nyári szakmai továbbképzés.  A pályázatból részben finanszíroztuk, támogattuk 10 fő részvételét a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc táborban, köztük 1 fő népdalkör vezetői tanfolyamot végez.

A digitális világra reagálva pendrivokat vásároltunk, amelyen tárolhatók a CD felvételek, hangzó és képi anyagok. Továbbá a műhelymunkához szükséges húrokat pótoltuk.

A Műhelyben végzett munka eredményes, háromszoros Arany Páva, 3 Vass Lajos Kiemelt nívódíj, egy  Vass Lajos nagydíjjal rendelkezünk. Városi, környékbeli, országos rendezvények után két alkalommal Erdélyben és kétszer Angliában (Manchester, GóbéFest) jártunk, szép sikereket értünk el, vittük a magyar népzene és Kecskemét hírét. 2022. június végén ismét a Manchesteri GóbéFesten veszünk részt.

A pályázatról készült beszámoló az együttes hivatalos oldalán dokumentált.
http://matyas.corvina-kecskemet.hu/matyas-kiraly-citerazenekar

Cikkek a témában:
https://www.baon.hu/helyi-kultura/2021/08/a-taborban-ujabb-hangszereket-is-kiprobaltak-a-citeras-fiatalok
https://www.baon.hu/helyi-kultura/2020/06/felvettek-legujabb-lemezuket-a-kecskemeti-citeras-fiatalok
https://www.baon.hu/helyi-kultura/2021/02/orszagosan-is-elismertek-a-kecskemeti-citeras-hazaspar-munkajat
https://www.baon.hu/helyi-kultura/2021/01/elismerest-kaptak-kecskemeti-matyas-kiraly-citerazenekar-alapitoi

Kecskemét, 2022.május 11.

                                                                                                …………………………………………… Sulczné Dr. Bükki Éva
Mátyás Király Citerazenekar vezetője


CSSP-ZENEOKTAT-2020-0056
Cím: Mátyás Király Citerazenekar szakmai fejlődése

Beszámoló letöltése WORD dokumentumként

Szakmai beszámoló:
Jelen pályázat a Mátyás Király Citerazenekar szakmai fejlődését szolgálta. A 2009-ben megalakult Mátyás Király Citerazenekar az idők folyamán sokkal több lett, mint egy citerazenekar, igazából Népzenei Tehetséggondozó Műhellyé nőtte ki magát. A citerán után a gyermekek, fiatalok többsége második hangszer tanulásába is belevág, így a palettában immáron furulya, koboz, ritmushangszerek (ütőgardon, moldvai nagydob, dobok, csörgők) szerepelnek. Van akinek a második “hangszere” a népi ének lett.  Az Arany Páva nagydíjas Kiss Levente csatlakozásával a népi fúvós hangszerek széles köre is bővíti a repertoárt (kaval, tilinka, tárogató, klarinét). Korábbi pályázat révén a vonós hangszerek irányába nyitottunk a nagybőgő oktatás megkezdésével.

A világjárvány minket is nagy kihívások elé állított. 2020 novembertől fél évig gyakorlatilag online formában zajlottak az órák. A digitális világban a legfontosabb pályázati feladat egy webkamerával, sok memóriával ellátott laptop beszerzése volt, amely alkalmas az online órák megtartására, képek tárolására, videók szerkesztésére. Mindenképpen szerettünk volt hangszer beszerzéseket is eszközölni. Így az eredeti tervből a citera legközelebbi rokon hangszere, egy tambura, valamint egy tekerőlant beszerzése mellett döntöttünk. Figyelnünk kellett a pályázati kiírásnak megfelelően az összeghatá-rokra, így egy prímtambura és egy olcsóbb,de megfelelő minőségű tekerőlant beszerzése fért bele. Ezekkel a hangszerekkel már a nyári továbbképzés, tábor során fiataljaink elkezdtek foglalkozni. A tekerőlanthoz tervezett Esz-klarinét vásárlása egyenlőre halasztódik, a fúvós tagunk gyorsabban, könnyebben fog rajta megtanulni, mint a kezdő tekerős. A fennmaradó összeget a megkezdett kobozoktatás folytatására, oktató díjra használtuk fel.

A Műhelyben végzett munka eredményes, háromszoros Arany Páva díjjal rendelkezünk. Mindhárom csoport és szóló énekesünk is továbbjutott a Vass Lajos Népzenei Verseny döntőjébe 3 Vass Lajos Kiemelt nívódíjat és egy Vass Lajos nagydíjat elérve. 4 népzenei CD jelent meg: Variációk (2016), Mátyás király mesék (2018), Meg kell a búzának érni (2020), Vígan zengjétek citorák (2021). Városi, környékbeli, országos rendezvények után két alkalommal Erdélyben és kétszer Angliában (Manchester, GóbéFest) jártunk, szép sikereket értünk el, vittük a magyar népzene és Kecskemét hírét.

Kecskemét, 2022.febr.13.

Sulczné Dr. Bükki Éva
Mátyás Király Citerazenekar vezetője

FB_IMG_1615832249883


CSSP-E-ZENEOKTAT-2019-0034

Jelen pályázat a Mátyás Király Citerazenekar szakmai fejlődését szolgálta. Ebből a pályázatból finanszíroztunk olyan népzenei oktatást, szolgáltatásokat, amelyek során külső oktatók segítségét vettük igénybe. Így a szakmai fejlődést szolgálta a hagyományos módon az évközi tanulást kiegészítő nyári továbbképzés, a Csutorás Tábor. Régóta dédelgetett tervként megvalósult egy használt, jó állapotú nagybőgő beszerzése és elindult a nagybőgő oktatás. Ezzel a citerák, kobzok, fúvós és ritmushangszerek után a zenekari hangszerpaletta, hangzásvilág vonós hangszerrel bővült.

A zenekari koboz sem hever már parlagon. Két ifjú, lelkes, tehetséges leány belefogott második hangszerként a koboz tanulásba. Az egyéni órák heti rendszerességgel megkezdődtek. Továbbá a Csutorás Táborban volt lehetőség jelentős szakmai fejlődésre, táncházi muzsikálásban közreműködésre, gyakorlásra.

 

A pályázat nagymértékben hozzájárult a szakmai fejlődéshez. A nyári továbbképzés során a különböző szintű csoportokban zajló citeraoktatás a napi 4-5 óra gyakorlásnak köszönhetően jelentős előrelépést jelent. Szintén a Csutorás Tábor keretein belül a csoport tagjai számos, különböző népi hangszer tanulásában fejlődtek: koboz, furulya, kaval, tárogató, klarinét, nagybőgő, tambura, tekerőlant, moldvai nagydob, népi ének. Az így felszedett tudásmorzsák felhasználásával új műsorszámok, összeállítások készültek, készülnek.

Kecskemét, 2021. január 27.

Sulczné Dr. Bükki Éva
zenekarvezető

Pályázati beszámoló Csoóri Sándor Program (CSSP-E-NEPZENE-2019-0097)
Jelen pályázat hozzájárult egyrészt a már hagyományosan működő programjaink (Hungarikum partik, Tehetségnap) fenntartásához, valamint elkészült egy új népzenei CD “Meg kell a búzának érni” címmel. Jelentős fejlesztés történt a zenekar ruhatárában. A haladó csoport hölgy tagjai egy tulipán motívumos, csinos kabátkából és ugyanolyan motívummal díszített szoknyából álló együttest, a férfiak hosszú ujjú, Bocskai öltönykabátot kaptak. A Tökmag csoport ruhatára a nagyokéhoz hasonló kötényruhával, táskával bővült, a Pöttömök mellényt, illetve lányka blúzt kaptak.
A zenekar összes tagja részére egységes, logóval ellátott, királykék színű zenekari póló került beszerzésre.
Hangszerek tekintetében most fúvós hangszerekre volt szükség, így a hangszerparkunk két furulyával és egy kavallal bővült.  Állandó problémát jelent a hangosítás, ennek fejlesztésére is szántunk egy kisebb összeget. A pályázat révén továbbá népzenei szakkönyvek, gyűjtések, hangzóanyagok, valamint a mindig fogyó eszközök (pengetők, hangológép, tokanyag) kerültek beszerzésre.A Mátyás Király Citerazenekar fejlesztését szolgáló pályázat jelentős fejlődést hozott a zenekar életébe. Az eddig elvégzett munka gyümölcse mindegyik csoport esetében látszik: A legnagyobbak kétszeres Arany Páva, a következő Corvin Citerazenekar szintén Arany Páva, a Tökmag csoport térségi Kiváló minősítéssel rendelkezik. Mindegyik csoport és szóló énekesként Ormai Réka továbbjutott a Vass Lajos Verseny középdöntőjébe. A legkisebbek, a Pöttömök pedig a CD-re rákerültek egy rövid névcsúfolós összeállítással.

Kecskemét, 2021. január 22.

Sulczné Dr. Bükki Éva
zenekarvezető

K1O5A4724-9mTcs-1 K1O5A4834-33-29-2m K1O5A4989-007-009-9mNM

Csoóri Sándor Program beszámoló
CSSP-ZENEOKTAT-2018-0068
Jelen pályázatban igényelt támogatással a Mátyás Király Citerazenekar/ Népzenei tehetséggondozó
Műhely szakmai fejlődését kívántuk elérni. A Csutorás Tábor kiváló alkalom volt a szakmai
továbbképzésre. A XXXIII. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor Örkényben került
megrendezésre 2018. augusztus 5-12-ig, ahol tovább mélyítették zenei tudásukat a Mátyás Király
Citerazenekar ifjú tehetségei.
A Mátyás Király Citerazenekar legnagyobbjai népdalkör vezetői tanfolyamon vettek részt, élvezték az
előadásokat, tanultak a népdalgyűjtésekről, zeneelméletről, népdalelemzésről, népi hangszerekről,
pályázatírásról. A többiek három különböző szintű citerás csoportban tanultak.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tábornak nagy motivációs hatása van, az itt szerzett élmények
meghatározóak a fiatalok számára.
Év közben is igyekszünk változatos órákat tartani, de ilyen sokszínű programot, mint a tábor, nem
tudunk biztosítani. Aki volt a táborban, az a következő évben biztosan tovább muzsikált velünk. A
napi 4-5 óra gyakorlás, intenzív tanulás fél éves iskolai szakköri munkának felel meg, jelentős
előrelépést jelent.
A Műhelyben felnevelődött fiatalok közül 3-an arra az elhatározásra jutottak, hogy szeretnék
tudásukat megkoronázni és elvégezni a népdalkör vezetői tanfolyamot citera szakon. Az intenzív
népdalkör vezetői tanfolyam során rengeteget tanultak, hasznos információk birtokába kerültek.
A kinevelődött ifjú oktatók nagy segítséget jelentenek a Műhely további munkájában.
Bekapcsolódtak a gyakorlati oktatásba a 2019.februárban indult 25 kisgyermekből álló Pöttöm
csoportnál.

Kecskemét, 2019. július 25.

Sulczné Dr. Bükki Éva
zenekarvezető

 

Csoóri Sándor Program beszámoló
CSSP-NEPZENE-2018-0185
Jelen pályázat a Mátyás Király Citerazenekar fejlesztését célozta, melynek részeként új hangszerek
kerültek beszerzésre, jelentős fejlesztés történt a zenekar fellépő ruhatárában, megrendezésre került
a lemezbemutató koncert és méltóképpen megünnepeltük a 10. éves jubileumot.
A hangszerállomány fejlesztése kapcsán Gáts Tibor hangszer készítőtől 5 új citera került beszerzésre,
valamint elkészült a zenekari ütőgardon. Mindezekhez tokot is varrattunk. Az új hangszerek a 10.
éves jubileumi koncerten kerültek bemutatása és birtokba vették a fiatalok, gyermekek őket.
A zenekar fellépő ruhatárában is jelentős fejlesztés történt. Figyeltünk arra is, hogy minden generáció
részesüljön belőle.
A programok sorában megvalósításra került a lemezbemutató koncert, a 10. éves jubileumi koncert
és a tanévet záró Év végi koncert.
A Mátyás Király Citerazenekar 10. éves jubileumát sikerült méltóképpen megünnepelni. A koncertre
és az azt követő vacsorára febr.9-én került sor a Természet Házában 15 órától. A Természet Háza
kitűnő helyszínnek bizonyult az akusztika, a 10. évről szóló filmvetítés, vendégcsoportok elhelyezése
és az állófogadás szempontjából is. Teltházas koncert valósult meg, melyről több médium is hírt
adott. A programot Kecskemét város nevében Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester úr nyitotta
meg. Szerepelt a műhely összes jelenlegi növendéke, csoportonként és közösen is. Egykori tanulókat
is sikerült megnyerni és újra bevonni a muzsikálásba, a közönséggel való közös éneklésbe. Meghívott
vendégcsoportok voltak: a 40 éves fennállását ünneplő Csutorás Együttes, a fiatalokból álló Kis
Boróka Együttes Táborfalváról, az ágasegyházi Kisboróka Népdalkör és Citerazenekar, a
zenekarvezető egykori növendékei, a Pengettyű Citerazenekar Budapestről. Velünk ünnepelt és
muzsikált Széles András Népművészet Ifjú mestere, Berta Alexandra, népzenész, a Hagyományok
Háza munkatársa, Birinyi József, Csutorás Tábor vezető, a Hungarikum Szövetség elnöke, Kiss Levente
népi furulyás. Az első műsorrész végén lőrincrévi pontozót járt Böde István, a második végén pedig ez
előtérben jó hangulatot teremtettek Kecskemét Táncegyüttes táncos párjai Böde István és Böde-
Harkai Csilla vezetésével kiskunsági táncokat bemutatva citeramuzsikára. A szünetben vendégváró
falatkák, szendvicsek várták az éhes szájakat, a koncertet követően pedig meleg és hideg ételek,
saláták, sütemények, kávé, valamint két citera alakú, finom, házi készítésű torta volt a meglepetés.

Kecskemét, 2019. július 25.

Sulczné Dr. Bükki Éva
zenekarvezető

_O5A8762-1

DSCN0040 DSC_0069 DSC_0068 DSC_0045

tanfi

EMET_logo_fekete_feher

 

2009-ben alakult meg Kecskeméten a Mátyás Király Citerazenekar a Mátyás Király Általános Iskolában. A fiatal, lendületes csapat 2014-ben és 2015-ben Országos Népzenei Minősítőn ARANY fokozatot ért el. Számos kecskeméti és környéki program mellett fontosabb fellépéseink:
– 2013 Marosvásárhelyi Napok
– 2014 Balatonfüredi Borhét
– 2015. Székely vágta, Sepsiszentgyörgy
– 2016. Országos Táncháztalálkozó, Papp László Sportaréna – Budapest
Az utánpótlás csapat – a Corvin Citerazenekar – 2016-ban a „nagyokhoz” hasonlóan Országos szinten Arany minősítést kapott.
Vendégszerepeltünk 2017-ben az első székely-magyar fesztiválon, a GóbéFesten Manchesterben, 2018-ban a mohácsi Busójáráson. 2017-ben Arany Páva minősítést szereztünk. Két népzenei CD jelent/jelenik meg: Variációk (2016), Mátyás király mesék (2018).

A Népzenei Tehetséggondozó Műhely alaphangszere a citera. Emellett énekelünk, egyéb népi hangszereket, hangkeltő eszközöket használunk (facimbalom, dob, tilinkó, furulya, csörgők, rece-fice, csattogófa, stb.). Az egyszerű gyermekdaloktól mára eljutottunk a bonyolultabb népdalok, összeállítások megtanulásáig. Tájegységek tekintetében műsorkínálatunkban Galgamenti, Dél-Dunántúli , Zoborvidéki (Kodály Zoltán gyűjtése), „szűkebb hazánk” Kecskemét és környéke népdalai (Dr. Kálmán Lajos gyűjtéséből) ill. moldvai összeállítás (ének, kaval, citera, koboz, furulya, dob) szerepel. Szerepléseinken igyekszünk igényes, minőségi műsort adni, képviselni Kecskemét városát.

2000px-F_icon.svg

Magyar Televízióban sugárzott zenekari szereplés megtekintéséhez, kattintson a képre:
30516751_1409938515779194_1132436013843480576_n